Kom in contact
met Primaned Academy!

+31 10 44 25 177 academy@primaned.com

Vragen?

U kunt direct contact opnemen met één van onze medewerkers.

Claudia Dieleman

+31 6 23 18 81 29

Stefan Hollak

+31 6 13 52 69 64

Blog

Van data naar bruikbare informatie

by Stefan Hollak| In Blog - NL|

Werkveldcommissie
De Primaned Academy is continu bezig om haar opleidingsaanbod af te stemmen op wat organisaties nodig hebben voor hun medewerkers.

Een van de middelen welke wij hiervoor gebruiken is de werkveldcommissie.

Deze bestaat uit experts in projectbeheersing, werkzaam bij verschillende organisaties in Nederland.  Op deze manier houden we onze opleidingen praktijkgericht en relevant. Zie hier wie er in onze werkveldcommissie zit.

De afgelopen meeting met de werkveldcommissie was op locatie bij Fokker (onderdeel van GKN Aerospace) in Papendrecht. Hier hebben we onder andere gesproken over de rol van Business Intelligence (BI) in het vakgebied van Project Controls.

Business Intelligence (BI) en het kennisgebied Communicatie
De belangrijke rol van gestructureerde communicatie wordt vaak onderschat binnen het vakgebied Project Controls. Er wordt bijvoorbeeld nog te weinig over de ‘communicatie-baseline’ gesproken. Het verbinden van projectstakeholders aan bijvoorbeeld communicatiedoelen, profielen en methoden heeft echter een significant effect op de projectbeheersing.  Daarnaast zijn er belangrijke keuzes te maken over KPI’s, rapportages en dashboards om informatie effectief over te brengen.   Business Intelligence speelt hierin eens steeds grotere rol.

“Business Intelligence gaat over het verbeteren van bedrijfsprestaties door het vastleggen, beschikbaar stellen, begrijpen, analyseren en omzetten van het meest waardevolle bedrijfsmiddel – ruwe data – naar toegankelijke informatie.”  [Azvine et al. (2005)]

Kortgezegd gaat BI over de conversie van data naar bruikbare informatie. Binnen het vakgebied Project Controls ligt hier een enorme uitdaging met de grote hoeveelheid data welke gegeneerd wordt tijdens een project. Welke KPI’s zijn belangrijk voor welke stakeholders? En op welke manier kunnen deze effectief gevisualiseerd en gecommuniceerd worden?

De Primaned Academy heeft deze zoektocht naar de juiste KPI’s, rapportages en dashboards gebundeld in de interactieve opleidingsmodule: ‘Effectieve communicatie in Project Controls’. In deze module gaan deelnemers aan de slag om een communicatiebaseline vast te stellen waarbij niet alleen nagedacht wordt over ‘wat’ gecommuniceerd moet worden, maar ook ‘hoe’, ‘aan wie’, en ‘met welk doel’. Meer info over deze opleidingsmodule vind je hier.

Ook de Primaned consultants krijgen steeds vaker met BI vraagstukken te maken. Samen met de klant worden de bedrijfsprocessen waar nodig geoptimaliseerd en vastgelegd om de juiste data te verzamelen. Onze BI consultants kunnen overweg met vele BI-oplossingen (onder andere Qlik, Power BI en Oracle BI) om de data vervolgens te vertalen naar KPI’s en visualisaties welke de in staat stellen het projectenportfolio te beheersen.